Evden satış yapmak şimdiye kadar hiç olmadığı kadar kolay ve bir o kadar da hızlı sonuçlar veriyor. Sadece neyi nerede nasıl satacağınızı bilmek gerek.
Deneyimlenmiş ve sonuç alınmış bir yol, ip uçları ve inceliklerle dolu yazımızı okuyun, sorularınız varsa yorumda iletin ve cevaplandıralım.
Evden satış yapmak için iş kurmak
Öncelikle işi yapabilmeniz için bir vergi levhasına ihtiyacınız olacak. Ürünleri satacağınız mecralarda pazar yerleri ((Trendyol, N11 gibi) ile kendi web siteniz için yapacağınız online tahsilatlar için bu şart, ayrıca kargo gönderilerinde paketlerinize fatura eklemeniz gerekir.
Sizin ihtiyacınız olan bir "şahıs firması" kurmak. Bunun için ikamet adresinizi kullanacaksınız. Tam zamanlı çalışansanız (SGK kaydınız varsa) Bağ-Kur primleriniz işlemez, normal SGK kaydınızdaki primler işlemeye devam eder. Dilerseniz ailenizden SGK kaydı olan bir yakınınız üzerine de (aynı evde ikamet etmeniz kaydıyla) yapmanız halinde yine Bağ-Kur prim ödemesi çıkmayacaktır. Bunu yanı sıra siz ya da yakınınız emekli iseniz yine prim ödemezsiniz.
İlk durağınız bir Serbest Muhasebeci/Mali Müşavir olacak. Sizin adınıza vergi beyanları gibi teknik ve mali konularda işlemlerinizi yapacaklar. Evden ürün satışı modeli ile ilgili muhasebeciniz size iş yeri açılışı ile ilgili belgeler konusunda kılavuzluk edecek. Burada çok bir bilgiye ihtiyacınız yok. Sadece güvenilir ve sizin yapacağınız iş modelini benimseyip ücret konusunda uygun bir rakam vermesi önemli. Bunun için bağlantılarınızı (tanıdıklarınızı) devreye sokmalısınız. Sürekli alış-veriş yaptığınız mahalle bakkalınız ya da kasap/tuhafiye gibi küçük bir işletmenin sahibi ile görüşüp uygun bir muhasebeci bulabilirsiniz.
Vergi levhanız açıldıktan sonra Esnaf Sicile veya Ticaret Odasına kayıt yaptıracaksınız. Burada sizin için en uygun olan yer Esnaf Sicil'dir. Ticaret Odası kayıtları için 1000-1500 TL bandında ödeme yapılır ve her yıl bu ödeme yeniden yapılır. Esnaf Sicilde ise ilk kayıt sırasında ortalama 750 TL (verdiğim rakamlar 2021 yılı içindir) bir tutarla işiniz hallolur. Bundan sonra Esnaf Odasına kayıt yaptıracaksınız. Yıllık ödemeleri bu odaya gerçekleştireceksiniz. Esnaf Odasına yapacağınız ödemeler de yıllık 200 TL. civarındadır.
Vergi Levhası açılışı için vergi dairesinden adrese kontrole gelirler ancak kontrole gelecekleri yer ev adresi olduğu için adrese bir çağrı kağıdı bırakacaklar. Siz bu kontrol işini bu çağrı kağıdını alıp doğrudan Vergi Dairesine giderek sonuçlandıracaksınız.
Buraya kadar bahsettiklerim kuruluş sırasında yapılacak resmi işlemleriniz ve bu işlerin tamamında muhasebeciniz size adım-adım kılavuzluk ediyor olacak. Yani öyle korkacak ya da çekinilecek bir durum yok. Rahat olun ve işi ehline teslim edin.
Bundan sonra işi yapacağınız araçları temin etmek ve ayarlamakta. Bunun için de iki grup işle ilgileneceksiniz. İkisini de başlangıçta iyi bir şekilde kurguladığınız takdirde hepsi bir rutine girecek ve düzenli bir şekilde satışlarınızı gerçekleştirip gönderilerinizi müşterilerinize ulaştırmaya ve para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Evden ne satacaksınız?
Öncelikle esas nokta ürünler, ne satacaksınız? Satacağınız ürün satacağınız mecraları da belirleyecektir. Her ürün her yerde satılmaz. Özellikle gıda konusu başlı başına bir iş sürecini gerektirir. Ve kontrol/denetim tarafında daha fazla detayla ilgilenmeniz gerekir ki tam zamanlı olarak bu işi yapmanız gerekecektir.
Burada odak noktamız depolama, saklama, kargo konusunda problem çıkarmayacak ürünler (giyim, tuhafiye grubu ürünleri, züccaciye vb.) olacak.
Ürünlerin toptancısını belirleyin, önemli olan en iyi fiyata ürünleri alabilmek. Burada interneti de es geçmeyin, ürünlerin fiyatlarını da araştırın. Fiyat (alış fiyatı) ve fiyatlama (satış fiyatı) konusu ayrı bir yazının konusu olduğu için başka bir yazıda buna daha detaylı değineceğiz. Pratik bilgi olarak şunu ekleyelim, bazı toptancılar şehir içerisindeki satıcılarına kapıya teslim hizmeti sunar. Böyle bir toptancı ile anlaşacak olursanız (genelde ek maliyet istemezler) işiniz daha rahat olur ve toptancı ziyaretlerinizi daha seyrek yapabilirsiniz.
Satacağınız ürünleri belirlerken kargo için uygun paketler de temin etmeniz gerekecek. Hem pazaryerleri hem de kendi web siteniz ve bireysel satışlarınız için tek bir kargo firması ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Tek bir firma size tüm gönderilerinizi tek yerden takip etmenize olanak tanır. Aynı yüzlerle karşılaşmanız ise bir samimiyet oluşturacağı için ihtiyaç duyacağınız bazı esneklikleri elde edebilirsiniz. Mesela teslim saati geçmiş olan gönderinizin kargo firması tarafından yine de alınabilmesi.
Evden satış yapmak için ön muhasebe ve kullanılacak diğer araçlar
Gelelim esas operasyonlarınızı yürüteceğiniz mecralara. Öncelikle iyi bir ön muhasebe yazılımı kullanmanız gerekiyor. Bu konuda size tavsiyem BizimHesap'tır. BizimHesap için yapacağınız aylık ödeme dışında bir de e-fatura/e-arşiv için kontör almanız gerekecektir. E-fatura geçişi için muhasebeciniz ve BizimHesap ile görüşüp gerekli kılavuzluk hizmetini alabilirsiniz.
Bizim Hesap ile sahip olacaklarınız;
Pazaryeri entegrasyonu ile pazaryerlerinden gelen satışlarınız detayları işlenmiş olarak Bizim Hesap paneline düşer
Aynı panelden gelen satışları e-fatura/e-arşiv oluşturarak kargo çıktısı alabilirsiniz. Bunlar manuel yapmanıza gerek kalmaz, sistem otomatik olarak yapar. Siz sadece bir kaç tuşa basarsınız.
Hangi pazar yerinden ne kadar hakedişiniz olduğunu görebilir, ödemeleri aldıkça ilgili banka hesabına geçişlerini yapabilir ve hesaplarınızın kontrolünü elinizde bulundurabilirsiniz.
Bizim Hesap'ta işlem yapmak çok kolaydır aynı zamanda BizimMuhasebeci uygulaması sayesinde muhasebeciniz de size gelen ve giden faturalarınızı sistemden çekip kayıtlarınızı işleyebilir, muhasebecinizi sürekli ziyaret etmek zorunda kalmaz, online olarak işlerinizi yürütürsünüz.
Belli başlı konularda özet verdiğim Bizim Hesap, daha bir çok konuda işinizi otomatiğe bağlar ve siz sadece faturalarınızı onaylayıp kargo etiketi çıktılarınızı alıp paketlerinizi göndermeye odaklanabilirsiniz.
Şahıs firması sahibi olduğunuz için şimdilik kendi adınıza kayıtlı bir banka hesabı ile çalışmanız yeterlidir. İleride ihtiyacınız olduğunda bir ticari hesap açtırabilirsiniz.
Fiziki bir pos cihazına ihtiyacınız olmayacak, bunun yerine kendi web siteniz için kullanmanın yanı sıra çevrenizden kredi/banka kartı ile ürün almak isteyen komşularınız ve tanıdıklarınız için iyzico'yu kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Hem web sitenize entegre ederek satışlarınız için müşterilerinize kartlı ödeme seçeneği sunabilir hem de satış yaptığınız komşularınızdan link üzerinden ödeme almanıza imkan verir. İlave bilgi olarak buradaki yazıyı da okuyabilirsiniz.
Pazaryerlerinde evden satış yapmak
Trendyol, N11, GittiGidiyor, ÇiçekSepeti, HepsiBurada gibi pazaryerlerinde satış yapmak oldukça kolaydır ve mağaza açmak da ücretsizdir. Bu pazaryerlerinde yaptığınız mağaza açılışları sonrasında BizimHesap'a entegre etmeniz de ücretsizdir. Bazı ön muhasebe yazılımları bu entegrasyonlar için ücret almaktadır ancak BizimHesap ile bu işi ek bir maliyete katlanmadan halledebilirsiniz.
Her pazar yerinin farklı bir takım süreçleri olsa da genelde aynı mantalite ile çalışır. Ürünü sisteme tanıtmanız, pazaryerinin maliyetlerini göz önünde bulundurarak (komisyon ve kargo ücretleri) fiyatlama yapmanız ve satışa açmanız, gelen siparişleri kargoya zamanında teslim etmeniz ve ürün müşteriye teslim edildikten sonra günü geldiğinde hakedişinizi hesabınızda görmeniz. Temel olarak bu şekilde bir süreç işler. Elbette ki her işte olduğu gibi burada da bazı zorluklarla kaşılaşmanız muhtemeldir ancak bunları yönetmek basittir. Müşteri odaklı oldukları için iade işlemleriniz de bazen olacaktır. Önemli olan doğru ürünü doğru bilgilerle müşteriye ulaştırmanız.
Web sitesinde evden satış yapmak
Bir web sitesi kurarak da evden satış yapabilirsiniz. Ancak web sitesi tamamen sizin kontrolünüzde olacağından pazaryerinden daha fazla emek harcamanız gerekecektir. Normal bir işleyişte sosyal medya ve web sitesi üzerinde günlük 1-2 saatlik rutine girmiş bir çalışma bunu sağlayacaktır. Ücretli ve ücretsiz tanıtım (Google en büyük destekçinizdir) materyalleri iyi bir iş çıkarmanıza olanak tanır. Pazar yerlerinde bulunan komisyon maliyetlerine katlanmanız gerekmez ancak burada da reklam ve tanıtım için bir bütçe ayırmanız zorunluluktur.
Web sitesi deyince çekingen kalmayın, kodlarla ve detaylarla uğraşmanızı gerektirecek bir durum artık yok. Pek çok sağlayıcı sizin yerinize bunları hallediyor. Facebook hesabınızı, instagram hesabınızı nasıl kullandığınızı düşünün. Sadece başlangıç ayarlarını girişte yapmanız yeterli. Fiziki olarak bir mağazayı satış yapılacak hale getirmekten belki bahsetmiyoruz ama bir o kadar emeği başlangıçta vermeniz elbette gerekecek. "Emek olmazsa ekmek olmaz."
Bu konuda bir yılık sözleşmeler ile komple bir paket sunuyoruz. Üstelik piyasada bulunan en güçlü araçlara sahip olmanın yanı sıra iddia ediyoruz ki en hesaplı çözümü sunuyoruz.
Wix ile oluşturduğumuz web sitenizi satışa hazır hale getirip bırakmıyoruz, üstelik yıllık sözleşmeler ile tüm işletimi bire bir gerçekleştiriyoruz. Yani kullandıkça ihtiyaçlarınıza da cevap veriyoruz. İşlerliğinin sabit kalmasının yanı sıra dijital varlıklarınızı da oluşturup sosyal medyada var olmanızı ve istikrarlı bir şekilde büyümenizi sağlıyoruz.
Sahip olabileceğiniz imkanlar ve fiyat bilgileri için bu sayfamızı ziyaret edebilir ve size uygun paket hizmetlerini inceleyebilirsiniz. Dilerseniz randevu sayfamızdan bir online randevu oluşturup karşılıklı konuşarak ihtiyacınıza uygun çözümü bulmanıza yardımcı olabilir ve sorularınızı cevaplayabiliriz.
Comments